Ögonvitaminer

När man blir äldre, eller vid trötthet, stress etc. så kan man behöva ett tillskott av nödvändiga vitaminer och mineraler.

Med åldern så kan även ögat behöva tillskott av näringsämnen som är viktiga för ögats funktion.

Köp dina ögonvitaminer hos oss

MacuShield® är ett kosttillskott som kombinerar alla tre gula fläcken karotenoider i en unik formula som utvecklats i samarbete med ledande ögonhälsoexperter. Det består av lutein (10 mg), zeaxantin (2 mg) och meso-zeaxanthin (10 mg), ska tas en gång om dagen. Vetenskaplig forskning visar att dessa tre näringsämnen finns längst bak i ögat, på gula fläcken, där de bildar ett pigment (gul färg). Meso-zeaxanthin är särskilt koncentrerat i mitten av detta pigment. Gula fläcken är en speciell del av ögat som är ansvarig för vår detaljerade, centrala syn. Lutein och zeaxantin kan hittas i frukt och mörkgröna bladgrönsaker och meso-zeaxanthin finns i vissa arter av fisk och skaldjur. Gula fläcken pigment i MacuShield erhålles från ringblommor (tagetus erecta), specifikt odlade för detta ändamål.

Näringsdeklaration
Meso-zeaxantin 10mg
Lutein 10mg
Zeaxantin 2mg
Ingredienser Solrosolja, extrakt av ringblomma, bivax

Viktiga ord och definitioner:

Karotenoider – Karotenoider är naturligt förekommande växtpigment som finns i naturen. Över 700 karotenoider har hittills identifierats, vilket inkluderar ögonkarotenoiderna lutein, zeaxantin och meso-zeaxantin.

Lutein – En naturlig karotenoid med dietursprung, som ackumuleras vid makula på baksidan av ögat. Lutein finns oftast i mörkgröna bladgrönsaker som spenat, kål eller ärter.

Makula – Det är den centrala och känsligaste delen av näthinnan. Karotenoiderna, zeaxanthin och meso-zeaxanthin kan hittas vid makula.

Makulärt pigment – De dietära karotenoiderna lutein, zeaxanthin och meso-zeaxanthin ackumuleras vid makula där de kollektivt kallas makulärt pigment.

Meso-Zeaxanthin – Meso-Zeaxanthin är den mest centrala karotenoid som finns i makulans epicenter. Meso-zeaxanthin förekommer naturligt i den mänskliga livsmedelskedjan, hittad i flera arter av fisk hittills.

Oxidativ stress – Oxidativ stress hänför sig till skador genom reaktiva, instabila molekyler. Dessa molekyler, som inkluderar fria radikaler, produceras naturligt i kroppen genom syre metabolism.

Näthinnan – Näthinnan är det ljuskänsliga skiktet av vävnad på baksidan av det inre ögat. Det verkar som filmen i en kamera; Bilder kommer genom ögonens lins och är fokuserade på näthinnan. Näthinnan omvandlar sedan dessa bilder till elektriska signaler och skickar dem via optisk nerv till hjärnan.

Zeaxanthin – En naturlig karotenoid helt av diet ursprung, som ackumuleras vid makula på baksidan av ögat. Zeaxanthin finns vanligtvis i färgglada frukter och grönsaker som paprika och sockermajs.