Skydd mot UV-strålar

Visst är det härligt med solens strålar. Men för mycket av det goda är inte alltid så bra.

Vi är väl informerade om att vår hud är känslig för solens starka uv-strålar, men även våra ögon behöver skyddas mot de skadliga uv-strålarna.

Där vår hud har förmågan att reparera och ersätta skadade celler, där står ögat sig slätt då ögat inte har den förmågan. Därför är det så viktigt att redan i unga år skydda ögonen för de starka solstrålarna. För stark exponering när man är ung kan ge ögonskador långt senare i livet. Ögonskador som hade kunnat undvikas genom solglasögon, klarglas eller färgskiftande glas med 100 procentigt uv-skydd.

Det är inte bara på sommaren som du behöver skydda dina ögon, utan året runt utsätts dina ögon för uv-strålning. Även den dag det är molnigt.

Men det är inte bara långsiktigt som solstrålarna kan skada utan även direkt. Genom att utsätta oskyddade ögon för starkt reflekterande solljus i exempelvis skidbacken, på segelbåten eller på en solstrand på varmare breddgrader kan du lätt drabbas av snöblindhet.

Du får då helt enkelt brännblåsor på ögonen. En åkomma som gör ordentligt ont men som är enkel att skydda sig mot och som oftast ger med sig efter 12 till 14 timmar.

Så tänk på att alltid ha ett fullgott solskydd när du vistas utomhus, det gynnar dina ögon på både kort och lång sikt. Försäkra dig även att dina glasögon/solglasögon har ett 100-procentigt uv-skydd. Både mot uva och uvb.

Tänk på att dåliga solglasögon utan uv-skydd kan vara sämre än inget skydd alls då de mörka glasen får pupillen att öppna sig och därmed låter det vara fritt fram för de farliga strålarna.

Så njut på ett säkert och snyggt sätt med solglasögon på!